Ez a röpke-recept a Konyhanyelv dedikálása előtti órákban született meg, amikor kiderült, hogy nem tudok újabb canelé-formákat szerezni, hogy a könyvben is szereplő bordeaux-i süteményt vigyem magammal, az olvasókat megkínálandó. A meglévő hat darabban órákig tartott volna 25-30 canelé kisütése, így nem vállaltam be a villanyszámlát, és hirtelen ötlettől vezéreltetve úgy határoztam, hogy angolos melaszt keverek a franciák madeleine-jébe. Tökéletesen tisztában vagyok vele, hogy ezzel kegyvesztett alak lennék bármelyik francia uralkodó udvarában, de mivel mostanában nem állok királyi szolgálatban, megkockáztattam. Aki nem akar francia udvaronc lenni mostanában, az bátran készítse el. A melasz mellé barnavaj, azaz beurre noisette is került bele, ezzel visszabillent a mérleg nyelve a franciák felé, talán jóvátettem valamit...
Az alaprecept a Ételmesékből származik – madeleine-történet a könyvben olvasható –, ezúttal piciny átalakítással, mert a melasz keserédessége csöppnyivel több cukrot kíván, citromhéj viszont nem kell bele. Az enyhén karamelles íz remek a fekete teákhoz, de a barnasört is szépen kíséri.Ezzel a madeleine-nel akartam lekenyerezni a potenciális vásárlókat, és úgy tűnik, hogy a korrupció eme büntethetetlen formája egészen működőképes.
15 dkg liszt, átszitálva
10 dkg olvasztott, és kissé lehűtött vaj
10 dkg barnacukor
3 tojás
2 evőkanál melasz
1. Először is a mogyorós illatú és színű beurre noisette-et készítsük el: közepes lángon olvasszuk fel a vajat, és forrósítsuk, időnként megkevergetve, 8-10 percig. Ennyi idő alatt a vaj szilárd részecskéi barnulásnak indulnak. Amikor már tényleg mogyoróbarna – és nem bakacsinfekete! –, akkor vegyük le a tűzről, szűrjük le, és hagyjuk hűlni. Kanalazzuk hozzá a melaszt – ennek kissé sűrű textúrája szépen felolvad a vaj hőjétől.
2. A tojásokat a cukorral 5-6 perc alatt verjük habosra egy elektromos keverőben. Lassan öntsük hozzá a barnított vajjal elvegyített melaszt, és alacsony fordulatszámon fél perc alatt keverjük össze.
3. Szintén fél perc alatt keverjük bele a lisztet, majd osszuk szét a madeleine-formákban – kevesebb mint egy evőkanálnyi massza/forma. 200 fokos sütőben 10 perc kell neki.
Kb. 15-20 darab lesz belőle.
Legutóbbi hozzászólások