Beűzetés a paradicsomba

2011.09.21. 13:38 | Asztaltánc | Szólj hozzá!

Romániában nincsenek paradicsomi állapotok, kivéve a paradicsom terén. A nyolcvanas évek diktatúrájának egyik meglepő és nem várt pozitív utóhatása, hogy az elszigetelt országba nem törtek be a holland paradicsomutánzatok. Szerencsére azóta sem. Míg nálunk szabályosan kerek és szabályosan íznélküli paradicsomok dominálnak, amelyeket sose érlelnek a nap közvetlen fénye alatt, csak fóliasátorba, addig Erdélyben megmaradtak a régi, ormótlan, bumfordi paradicsomok, amelyek édesek és a napfény ízét sugározzák. Ahányszor csak Kolozsváron járok, mindig hozok magammal belőle, most szeptemberben csaknem 20 kilót pakoltam a csomagtartóba. Utolérhetetlenül finom lesz a belőlük készített paradicsomlé.

Romániában nincsenek paradicsomi állapotok,
kivéve a paradicsom terén.
Az alábbi recept persze bármilyen paradicsommal elkészíthető, de ha eltűnő nagymamáktól, távoli tanyákról sikerül beszerezni valódi paradicsomot, ne habozzunk megtenni. Megéri. Igazából csak ez éri meg...

4 kg paradicsom
2 sárgarépa
2 fehér főzőhagyma
1 zellergumó
3 gerezd fokhagyma
2 evőkanál friss, felaprított zellerlevél
1 dl olívaolaj
só, bors

1. Az egyik főzőhagyma (vöröshagymát is használhatunk, de fehér hagymának lágyabb íze van) kivételével az összes hozzávalót tegyük egy edénybe, és főzzük másfél órán át. Fakanállal kevergessük, és törjük össze a paradicsomokat. Ha letelt a főzési idő, egy krumplinyomóval törjük össze a zöldségeket, majd passzírozzunk át mindent.

2. Egy kis serpenyőben forrósítsunk kevés olívaolajat, és 5-7 perc alatt pirítsuk rajta aranybarnára a második, apróra vágott vagy lereszelt főzőhagymát. Adjuk a paradicsomszószhoz a felaprított zellerlevéllel együtt, s kóstoljuk meg, kell-e bele só, bors. Aki savanykásnak találja, édesítse meg 1 evőkanál barnacukorral.

3. Tegyük fel ismét a tűzre, és főzzük még 30-40 percen keresztül, amíg besűrűsödik (az időtartam a paradicsom víztartalmától függ).Végül zárjuk üvegekbe és újságpapírba-törülközőbe bugyolálva hagyjuk egy napig kihűlni.

Így ér boldog véget a paradicsom, de az ő túlvilága szerencsére a mi világunk.

Rövidesen jön a konfitált koktélparadicsom!

A bejegyzés trackback címe:

https://asztaltanc.blog.hu/api/trackback/id/tr674025027

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása