Az újra ébredező magyar konyha rabja vagyok
A napokban jelent meg Marton Levente kulinárista, újságíró Konyhanyelv című második kötete, amelynek április 16-án, szombaton 16 órakor lesz a dedikálása a Nemzetközi Könyvfesztiválon (Millenáris), az Aréna Kiadó standjánál.
Milyen ételekkel foglalkozik a kötetben?
– Talán nem is az a lényeges, hogy milyen ételekkel, hanem inkább az, hogy miként foglalkozom velük a Konyhanyelvben. Az ételeknek múltjuk van, történelem, nemzet, kultúra és vallás húzódik meg bennük, ezt igyekszem felszínre hozni, kibontani, és kissé megfűszerezni a rám jellemző iróniával. Ezekhez persze remek ételek is kellenek, amelyeket régóta ismerünk, mégis alig tudunk róluk valamit. Saját receptjeimhez pedig saját történeteket teremtek.
Melyik konyha áll a legközelebb önhöz?
– A „politikailag korrekt” válasz az lenne, hogy mindegyik, a trendi válasz pedig az, hogy a thai. Ám egyik sem lenne az én válaszom, mivel az európai konyhák elkötelezett híve vagyok. A kikerülhetetlen francia konyha mellett az olasz a kedvenc, a magyar konyhának pedig értelem- és érzelemszerűen a rabja vagyok. Annak a magyar konyhának, amelyik most ébredezik 70 éves álmából. De újabban az arab és a japán konyha is érdekel – magyar tollal átfogót nemigen írtak még ezekről.
Kiknek ajánlja a könyvét?
– Azoknak, akik nem csak főzni, hanem olvasni is szeretnek. Ezt a kötetet akkor is kézbe lehet venni, amikor nem akarunk főzni, bár ha egy ideig olvasgatjuk, hamarosan akarunk majd főzni.
Mikor várható a következő?
– Év végére jönne „A felső ízezer”, ebben egészen más összeállításban, alapanyagok mentén haladva írom majd meg a kedvenceimet és a legújabb konyhatechnikai módszereket, és jövőre várható a német konyhát olaszos szenvedéllyel bemutató 4. könyvem, a Deutsche Vita. A német kulinária ugyanis semmivel sem alábbvaló a mindent elárasztó brit szakácsművészetnél. Sőt, készül egy mesekönyv is Borzon-Mór kandúrkalandjairól. Főzés nem lesz benne.
Mi az, hogy kulinárista?
– Ha valaki a humorral foglalkozik, akkor az humorista, sőt akár humoralista… Ha valaki a kulináriával foglalkozik, miért ne lehetne kulinárista?
A cikk a Metropol 2011. április 15-i számában jelent meg.
Fotó: Béres Dávid
Legutóbbi hozzászólások