Véletlen lehetett, hogy éppen az Epreskertből mentem hazafelé, amikor találkoztam az idei év első igazi epreivel. Egy lakást szívesebben vettem volna a VI. kerületi Epreskert vonzó végein, de átmenetileg az eper is megtette helyette.
Az eper a globalizáció és a modern technológiák egyik nagy áldozata,
a szerzői jogok és a helyi kisüzemek mellett. Szezontalan világunkban a döbbenetesen nagy szemű, egyenpiros eper ott virít éjjel-nappal a zöldségesek polcain, akárcsak a tönkretett paradicsomok. De paradicsomokból már nyáron sem nagyon lehet kapni igazit – nem is értem, honnan fakad
ez a türelmes belenyugvásunk a honi paradicsommizériába, jobb helyeken már minimum a polgári engedetlenségnél tartanának –, ellenben az eper nyaranta megtelik lélekkel. Kicsit kisebbek, kicsit szabálytalanabbak lesznek, de ízesek, rosé levük lecsurog az ajkakon, állakon, foltot hagy az ingeken, édes emlék lesz mind. A téli eper bizarr, mint a nyári karácsony, legelnivalóan fűízű, és jámboran sokan megveszik, státusszimbólum, mit több, státusszimbóleum lett talán, fizetik a sok pénzt a semmiért, csupa olyan vásárlók lehetnek ezek, akik még sose ettek epret nyáron? Mert nyáron snassz, akkor mindenki ehet?!
A téli eper bizarr, mint a nyári karácsony, legelnivalóan fűízű,De ez az első eper volt, az idei első szerelem, eperillata volt, ami soha nincs egy iderepített fóliasátor-lakónak, ez az eper látta a napot, és a nap is látta az epret.
és jámboran sokan megveszik, státusszimbólum, mit több, státusszimbóleum lett talán
Vaníliakrémbe telepített epertortácskák
A tésztához: 8 dkg vaj 8 dkg cukor 14 dkg liszt 2 tojás 1 csipet só 1 kiskanál sütőpor 1-2 evőkanál tej
A vaníliakrémhez:
3 dl tej
2 tojás
10 dkg cukor
1 csomag bourbon vaníliás pudingpor
1 mokkáskanál vaníliakivonat
15-20 dkg eper
1. Először a tésztát készítsük el, mert amíg sül, lesz idő a krémre: a szobahőmérsékletű vajat keverjük habosra, adjuk hozzá a cukrot és a sót, majd addig keverjük, amíg a cukor teljesen össze nem olvadt a vajjal.
2. A tojásokat egyenként beledolgozzuk, aztán evőkanalanként hozzáadjuk a sütőporral együtt átszitált lisztet. A végén a tejet is belekeverjük.
170 fokos sütőben sütjük: ha egy nagy gyümölcstorta-formát használunk, akkor 20-25 percig, ha kicsiket (ez a mennyiség 6 tortácskára elegendő), akkor csak 16-18 percig.
3. A krémen a sor: 2 dl tejet forraljunk fel a vaníliakivonattal, a tojásokat válasszuk szét, s a sárgájukat keverjük ki a pudingporral, egy evőkanál híján az összes cukorral, meg a maradék tejjel.
4. A forró vaníliás tejet folyamatos keverés mellett öntsük a tojássárgájás krémhez, majd az edénybe visszaöntve tegyük ismét a tűzhelyre, és 2-3 perc alatt főzzük krémmé.
5. A tojásfehérjét a kihagyott egy evőkanál cukorral verjük kemény habbá és óvatosan forgassuk bele a forró krémbe – így a tojásfehérje sem marad nyers, hanem megkapja a kellő hőkezelést. Hagyjuk kihűlni a krémet, majd osszuk el a szintén kihűlt tortácskák között. Az eperrel koronázzuk.
Legutóbbi hozzászólások