Támogatóink

  • Wüsthof
  • WMF
  • Mauviel
  • KitchenAid
  • Cristel
  • EmileHenry
  • Le Creuset
  • Tallér Co

Asztaltánc

Marton Levente ételmeséi

Legutóbbi hozzászólások

A fehér kolbász szertartása

2010.10.12. 22:37 | Asztaltánc | Szólj hozzá!

Aki Münchenben megfordul, ne hagyja ki se a Hofbräuhaus, se a Ratskeller vastag falai közé zárt remek sörözőket. Már csak azért sem, mert itt autentikus formában juthat hozzá a bajor kulinária olyan kiválóságaihoz, mint a sörben sült köményes sertéscsülök, a bajor kolbász illetve a bajor krém. A fehér bajor kolbász (Weißwurst) a mi paprikás kolbászhoz szokott szemünknek nagyon furcsa, s állítom, hogy első ízben az íze is, de nagyon hamar megkedvelhető, ha ismerjük elfogyasztásának fortélyait.

Münchenben, a Marienplatzon most is mutogatják azt a kis éttermet, ahol a Weißwurst állítólag megszületett, ez vagy igaz, vagy nem, de az tény, hogy ezt a fehér, borjúhúsból, sertéshúsból és szalonnából előállított finomságot a bajorok találták fel, és legalább százötven éve töretlen a népszerűsége.

A hagyomány szerint fehér kolbászt tízóraira
kell fogyasztani, esetleg reggelire is,
de délutánra el kell fogynia.
A remegős Weißwurst sajátos ízét a petrezselyem, a citrom, a gyömbér és a kardamom adja, színét pedig a rendkívül finom darálás és az abálási technika. A hagyomány szerint fehér kolbászt tízóraira kell fogyasztani, esetleg reggelire is, de délutánra el kell fogynia, az éttermekben pedig minden reggel frissen gyártják. Szintén a hagyomány diktálja, hogy a Weißwurstnak fogyasztási etikettje van, amelyet szigorúan be kell tartani a maximális ízhatás elérése végett: egy kevés rizlinggel ízesített, éppencsak gyöngyöző vízben szabad megfőzni, pontosan 10 perc alatt. Utána a főzővízben tálalják, nehogy kiszáradjon.

A tányérra helyezett bajor kolbászt ezután keresztben kettőbe kell vágni, a két félt hosszában vágni ketté, késsel-villával kiforgatni bőréből (héjastul szigorúan tilos megenni), édes bajor mustárba mártogatni. A profik az első vágás után kiszívják a pudingszerű tölteléket, de ehhez gyakorlat kell. Ropogtassunk hozzá selymesen sós német perecet, azaz Brezelt, és verjük csapra a söröshordót.

Foto: R. Haas
www.nemetorszag.travel www.muenchen.de

A bejegyzés trackback címe:

https://asztaltanc.blog.hu/api/trackback/id/tr14024960

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása