Gombával gombolt csirkecomb zöldségpörkölttel
Szembenézni a gombával szinte harmadik fokú találkozás. Ufológiában járatlanok számára: J. Allan Hynek hivatásos amerikai pihentagyú (és csillagász) skálája szerint ez kapcsolatfelvételt jelent egy idegen civilizációval. A részletek Spielberg vonatkozó filmjében. Az ufóészlelések kora a hidegháború fellangyosulásával, majd szétpárolgásával aláhanyatlott, az idegenek a szputnyik fellövése után elvesztették érdeklődésüket a Föld iránt, s ebben szerepet játszhatott Brezsnyev szovjet szuperhatalmi vezető elborzasztó szellemi állapota, minek láttán reménytelennek vélték az emberiség jövőjét.
De nincs is szükség ufóra, ha rejtélyes idegenre vágyunk. Elég, ha egyszerűen elmegyünk gombászni. A gombát a tudomány a növények közé sorolta, azon logikusnak tűnő ok miatt, hogy nem képes helyváltoztatásra és a földből nő ki. Azóta ezt a nézőpontot felülvizsgálták, s ennek folyományaként a gombák önálló kategóriába soroltattak.
A gomba manapság is az avarba takarja titkait, kalapját jávorpálosan fél szemére húzza, s gyakran az ízével, ám sajnos néha a mérgével vesz le minket a lábunkról. Az állat- és növényvilág között lebegő státuszából következik, hogy remekül illik mind a húsokhoz, mind a zöldségekhez, de önmagában is délceg. Most egy olyan variációt ismertetnék, amelyben a gombát a húshoz és a zöldséghez is társítjuk, majd mindent összeboronálunk. A fogás tökéletesen elkészíthető a szokványos csiperkéből, de ha elsöprő jólelkűséget tanúsítunk önmagunk iránt, akkor vásároljunk vargányát. Az is elég, ha csak egy megtermett vargányát veszünk a csirkecombokhoz, a többi lehet sampinyon. Lényeg, hogy vaskos termetű, mokány gombát vegyünk, amely jól szeletelhető, itt tehát ne számítsunk az amúgy igen nagy örömforrásnak minősülő róka-, kucsma- vagy szegfűgombára.A fogás tökéletesen elkészíthető a szokványos csiperkéből,
de ha elsöprő jólelkűséget tanúsítunk önmagunk iránt,
akkor vásároljunk vargányát. Nem kell belőle sok.
6 csirkefelsőcomb
25 dkg nagy gomba
2 édesburgonya
2 cukkini
2 kaliforniai paprika (vagy pritamin)
2 zöldpaprika
1 vöröshagyma
2 lilahagyma
1 kiskanál pirospaprika
1-2 evőkanál sűrített paradicsom
1 csokor petrezselyem
olaj, vaj, só, bors, kömény
1. 1-2 nagy gombát (illetve a vargányát) vágjunk fel vékony szeletekre. A csirkecombok bőrét lazítsuk fel, és csúsztassuk a bőr alá a gombaszeleteket. Sózzuk-borsozzuk a combokat, majd kevés olaj és egy evőkanál vaj forró keverékén süssük elő pirosra. Ezután a combok külön-külön alufóliába, majd együtt tepsibe kerülnek, s 180 fokos sütőben tartózkodnak 45 percig.
2. A felaprított vöröshagymát megdinszteljük a hús (ki nem hűlt) helyén, megszórjuk pirospaprikával, elkeverjük és gyorsan felöntjük néhány evőkanálnyi vízzel, kiforraljuk. A pörköltalapba beledobáljuk az összes kockákra vágott zöldséget és a sűrített paradicsomot, 5 perccel később meg a gombát. Só, bors, csipet őrölt vagy zúzott kömény is jön.
3. Pirítsunk mindent zsírjára, aztán újra öntsünk alá egy kis vizet, mehet bele a felaprított petrezselyem, és fedő alatt pároljunk mindent puhára. Tálaláskor tegyük a gombával gombolt combokat a gombás zöldségpörköltre.
Ez a cikk olvasható a Nők Lapjában is, és kéthetente továbbiak is ott. Azok viszont már csakis ott...
Legutóbbi hozzászólások