Mielőtt felvennénk a szokásos lenéző attidűdöt az amerikai konyha hallatán, tekintsünk egy pillanatra magunkba, feledjük el átmenti NATO- és szuperhatalom-ellenességünket, és ismerjük el, hogy az amerikaiak igenis tudnak egyet s mást. Magukba szívták a különböző nemzetek konyháit,
s noha nem ötvöztek egy teljesen új és koherens konyhát belőle, alaposan átformálták, szemléletükhöz igazították. Tengerentúliasították, elújvilágizálták
Hamburgerekben, szendvicsekben, rántott csirkében és marhahúsételekben különösen jókat tudnak alkotni, grillezésben pedig egyenesen utolérhetetlenek – az üstgrill épp annyira kötelező tartozék a háztartásokban, mint az autó és
a politikai korrektség. A Philly-burger Philadelphiában született, innen kapta nevét, mivel az amerikaiak szeretik becézgetni a városaikat: Philly, L.A., Big Apple stb., de magyarul furán venné ki magát, ha Debrecent úgy emlegetnénk, hogy Debri, Miskolc meg Misi lenne. Neve dacára a Philly nem igazi burger, mivel nincs benne darálthús-pogácsa. Marhahús azonban van benne, bőven is, és kétféle formában szokták használni: vagy közepesen átsütnek egy nagyobb szelet hátszínt, s azt vékonyan felszeletelik, vagy nagyon vékony hússzeleteket sütnek ki pillanatok alatt, és azt gyűrik bele.
Neve dacára a Philly nem igazi burger, mivel nincs benne darálthús-pogácsa. Marhahús azonban van benne, bőven is.
A Philly erősen hasonlít a hoagie nevű, szintén Philadelphiában született szendvicsre, amelybe viszont mindenféle szalámi meg sonka kerül. A hoagie nagyon népszerű szendvics, olyannyira, hogy a hosszúkás zsömléjét – egy nyújtott ciabatta vagy rövidített baguette – hoagie roll néven külön is árusítják, mint a hotdog- vagy a hamburgerzsömlét. A hoagie zsömle a philadelphiai
Hog Island nevű dokknegyedről kapta a nevét, a 20. század elején. Akkoriban figyeltek fel rá, hogy az olasz származású munkások enciklopédia méretű szendvicseket vittek ebédre – azok a gondos olasz mammák… –, telepakolva a híres olasz szalámikkal, sajtokkal – és elfogta őket az irígység. Ennek nyomán születhetett meg a kemény legényekre specializálódott Philly, amerikanizálva, mint steakburger.
4 olasz (ciabatta zsömle) vagy 1 baguette, négybe vágva
30 dkg marhahátszín
20 dkg gomba
1 piros kaliforniai paprika
1 fehérhagyma
1 mozzarella vagy 10 dkg provolone sajt vagy 10 dkg cheddar
1 kiskanál Worcestershire szósz, só, bors, olívaolaj, vaj
1. Gyorsan készítsük el a zöldségeket, a hús úgyis több figyelmet igényel.
A vajas ízű fehérhagymát (ha nincs, akkor lilahagymát), a kaliforniai paprikát és a gombát vágjuk nagyjából egyforma darabokra. A hagymát süssük
6 percig a felforrósított olívaolajon, majd adjuk hozzá a paprikát és a gombát is, és pároljuk roppanósra. Fűszerezzük sóval, borssal, és locsoljuk meg a Worcestershire szósszal. Tegyük félre és tartsuk melegen.
3. A serpenyőben forrósítsunk fel olívaolajat és kevés vajat, és 1 perc alatt süssük meg a hús egyik oldalát, a másik oldalának elég lesz fél perc is. Rácsos grillserpenyőben is lehet, én azon szoktam, úgy, hogy egy alufóliába burkolt téglával leszorítom a hússzeleteket: így mélyebb, szebb lesz a grillbarázda, és felkunkorodni sem tud.
4. A zsömléket vágjuk félbe, vajazzuk meg, tegyük bele a pirított zöldségeket, a húst és sajtot, ami kissé megolvad a többi hozzávaló hőjétől. Ha lágyabbra olvasztanánk, akkor a sajtot dobjuk a zöldségekhez az utolsó 2-3 percben vagy tegyünk egy-egy szeletet a sülő húsokra, miután megfordítottuk.
Hajókirakodás után különösen élvezetes, de működik dokkmunka nélkül is.
Fotó: Katona László
Legutóbbi hozzászólások